Ateneu – L’Encesa – Seguici Festiu de Torredembarra

Ateneu – L’Encesa – Seguici Festiu de Torredembarra

del 18 al 29 de juliol

Inauguració: dimarts, 18 de juliol a les 18.30h

“Foc i fum, olor de sofre!”
Així ho mana el Llucifer de Torredembarra. I això és exactament el que tindrem el proper 22 de juliol a la tarda quan rebrem la visita del Seguici Festiu de Torredembarra. Un seguici típic i amb arrels molt antigues però adaptat als temps actuals.

Ateneu - L'Encesa - Seguici Festiu de Torredembarra

L’ENCESA 2017: EL CONVIDAT
L’Encesa vol oferir la possibilitat a la gent de Mataró de conèixer altres manifestacions festives de cultura popular i alhora mostrar la festa local a les poblacions convidades. No és una desfilada de figures, sinó una representació genuïna d’una festa tradicional, amb els seus rituals, els seus balls, les seves músiques… és a dir, la manifestació de la festa convidada en el seu conjunt. Per aquest motiu, també s’organitza una exposició dels elements participants i s’ofereix a la gent la possibilitat de contemplar de prop els detalls de la roba, les figures, les expressions…

Per a la selecció del seguici convidat per al 2017 s’han tingut en compte els següents trets: és un seguici de caràcter històric, conserva comparses tradicionals, té un fort arrelament a la seva població i té reconeixement a nivell de país.

Enguany el convidat a L’Encesa és el Seguici Festiu de Torredembarra.

És un seguici que es remunta al segle XVIII i correspon al model tradicional i propi de les comarques de la Catalunya Nova. Les primeres referències escrites de la festa tracten d’unes prohibicions eclesiàstiques dels anys 1701, 1771 i 1786 que parlen de la presència d’“escopetades” o de “bayles” en el seguici. Unes actes notarials de 1791 deixen molt clar que a aquelles alçades la festa ja tenia un protocol específic i reglat.
El seguici es caracteritza per estar format per nombrosos balls, danses i entremesos provinents de les antigues processons de Corpus i diferents pràctiques festives i músiques tradicionals.

Els elements que integren el seguici festiu de Torredembarra són: el Ball de Diables, la Virgília, el Ball de Serrallonga, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes, els Nans, els Gegants, el Ball de Cavallets i l’Àliga.

EL BALL DE DIABLES DE MATARÓ
A l’Associació Ball de Diables de Mataró s’agrupen les diferents comparses festives vinculades amb els diables tradicionals: el ball de diables, el ball de diablons i el basilisc.

El Ball de Diables de Mataró és l’element de l’imaginari festiu mataroní que representa l’escena de l’infern i la lluita de l’Arcàngel Sant Miquel contra els diables tal com s’ha fet històricament a les festes tradicionals i populars de Catalunya.

Organitza: Ball de Diables de Mataró

Premsa

Capgròs (18/07/2017)

Centre: Ateneu
Dia/es: 18/07/2017 - 29/07/2017