Ateneu – Antoni Lleonart. Pintures i Dibuixos

ANTONI LLEONART. PINTURES I DIBUIXOS

de l’1 de desembre fins al 7 de gener de 2018

Inauguració: divendres, 1 de desembre a les 19.30 h

Fotografies de la inauguració 

Vídeo de la inauguració

L‘obra recent d’Antoni Lleonart, ve avalada per una llarga carrera.
A la mostra actual retrobem la pinzellada descriptiva i expressiva que tan aviat modela amb la gestualitat lliure que comunica vivor, com esdevé el traç contingut que tendeix a una síntesi, tot defugint efectismes.
A les composicions prioritza el valor pictòric per damunt de les tensions del format.
Tot i la fidelitat a l’estil paisatgístic que el caracteritza en aquesta etapa es poden distingir interessos específics.
Un d’ells és el tractament de la llum amb el domini del modelatge del pigment blanc (sempre arriscat) tant en la definició de guspires de llum que incideixen en obagues, com en la descripció de boires entre arbredes. L’altre aspecte té a veure amb els temes menys habituals com són “fondalades” pregones i ombrívoles i “marines”, amb sensació d’espai obert.

Fascinació pel paisatge natural.
Aquest gènere artístic ha centrat la major part de la seva pintura, tant per la quantitat com per la consolidació en el temps. Se’n pot seguir l’evolució al llarg de la seva trajectòria.
El que lliga el pintor al paisatge és, sens dubte, la sensibilitat perceptiva de la natura com generadora de sensacions i de formes que suggereixen i provoquen l’afany irrefrenable de recrear-ho sobre la tela. L’obra es va configurant entre inspiració, observació, impulsos, automatismes, intuïcions i, en definitiva, la connexió entre l’acció i el geni de la creació artística-pictòrica que esdevé jocs de llums i d’espais, estructures, ritmes, textures… que expressen, comuniquen, expliquen, commouen… Tot definint el seu estil personal.
És art, és pintura i és paisatge.

Autenticitat.
Cada pintura d’Antoni Lleonart és nova, ha sorgit per algun element incitador, un al·licient, una impressió… que la fan original, autèntica i única.
La potència de la seva creativitat permet una obra d’estil propi, extensa i mai repetitiva.
Antoni Lleonart utilitza majoritàriament la tècnica a l’oli, per la consistència, la qualitat cromàtica i la seva plasticitat.
Amb el domini que li dóna l’experiència i amb la capacitat d’extreure’n gairebé infinites possibilitats.
Força vegades he comprovat el nexe especial que tenen els paisatges d’Antoni Lleonart amb el paratge de referència. Com si la pintura hagués atrapat l’essència i fins una certa mística de l’indret i del moment. Més que remetre a la memòria d’un lloc, el fa present i vivencial.

Llibertat.
Antoni Lleonart, persona inquieta i curiosa, d’àmplia cultura i coneixedor de l’Art de totes les èpoques, ha desplegat la llibertat de creació seguint els seus propis interessos plàstics en altres línies diverses.Pot interpretar-se com complement o com contrapunt al paisatge. Incursions temporals, algunes intermitents, a reptes d’experimentació, recerques de creació molt originals i reeixides:
Ceràmiques, pintures matèriques, col·leccions d’aquarel·les de composicions gràfiques, cromàtiques, imaginatives, totes elles potser més pròximes als estàndards actuals.
Aquesta multiplicitat de projectes no sempre ha sigut entesa per comentaristes lligats a modes i perjudicis.
Avui dia el món de l’art presenta, com innovadores, situacions amb més càrrega d’intencions que de contingut, però no són més “artístiques” que les obres actuals de gèneres solvents de més llarga tradició. No es tracta de fer cap competició. La qualitat és la que marca la validesa (No necessàriament la mercantil, on ja se sap que el factor promocional hi té molt de paper).
La pintura de qualitat supera la temporalitat, té valor per ella mateixa i la seva exposició enriqueix qualsevol espai. Un dels trets de la personalitat d’un artista és la LLIBERTAT, Antoni Lleonart en resulta un genuí representant. Ha desplegat el propi estil de pintura dins del gènere paisatgístic i en diverses línies d’experimentació, sense límits ni reticències.

Núria Lleonart
(Llic. Belles Arts – Prof. Arts Plàstiques)

Premsa:

Capgròs (30/11/2017)
Bonart (28/11/2017)

Centre: Ateneu
Dia/es: 01/12/2017 - 07/01/2018